Dva jezika hkrati? Kako to vpliva na možgane?

Vse več dokazov je, da uporaba dveh jezikov (dvojezičnost) v vsakodnevnem življenju močno vpliva na delovanje naših možganov. Dvojezičnost izboljša mentalne sporobnosti.

Hkratno učenje dveh jezikov krepi naše sposobnosti.

Starejši, vseživljenjski govorci dveh jezikov so se izkazali z boljšimi spoznavnimi (kognitivnimi) sposobnostmi. Uspešnejši so bili tudi pri nalogah, ki zahtevajo višjo raven spoznavnih procesov. Pri ljudeh, ki sicer znajo več jezikov, vendar redno uporabljajo le enega, so vplivi na možgane minimalno povečani.

Dvojezičnost vpliva na strukturo sivih možganskih celic in mielina. Vsaka možganska celica oziroma nevron je tvorjena iz dveh glavnih elementov:

1. iz celice, kjer se procesirajo informacije, kjer poteka razmišljanje in načrtovanje in

2. nevritov, po katerih se pošiljajo signali v obliki električnih impulzov do drugih območij; dolžina nevrita je lahko od nekaj cm pa celo do enega kilometra.

Nevriti prenašajo signale do drugih nevronov preko specializiranih stikov – sinaps. Te so ključni funkcionalni element možganov, saj se v njih dogaja komunikacija med celicami. Komunikacija med celicami je osnovna funkcija možganov. Nevriti so obdani z mielinskim ovojem, ki deluje kot izolator in skrbi za prevodnost nevrita in preprečuje izgubljanje informacij.

Učenje jezika prestrukturira možgane

Dvojezičnost poveča količino sivih možganskih celic na tistih mestih v možganih, ki so povezani z znanjem jezika in procesiranjem informacij. Možgani so se tako sposobni reorganizirati zaradi učenja dodatnega jezika, obenem pa tudi zaradi nenehnega preklapljanja med dvema jezikoma ob katerem koli času.
Da bi zmogli upravljati dodatne informacije in izbirati med dvema različnima jezikoma, so možgani prisiljeni v bolj učinkovito delovanje. Okrepijo se tudi mielinske ovojnice, da bi se informacije po nevritih prenašale hitreje in z manj izgubami.

Ali je prestrukturiranje trajno

Študije kažejo na kakovostnejše mielinske ovojnice pri vseh, ki so vsakodnevno uporabljali dva jezika. Mielin se okrepi že med samim procesom učenja drugega jezika, pri čemer starost pričetka učenja ni bistvena. Okrepitev mielina pri kasnejšem učenju drugega jezika pa je precej bolj omejena na tiste predele možganov, kjer se procesira jezik. Vsakodnevna uporaba dveh različnih jezikov vam lahko koristi in izboljša mentalne sposobnosti oziroma kognicijo.

Podrobnejše informacije o nevronih najdete tukaj:  https://sl.wikipedia.org/wiki/Nevron
Nekaj povezav do raziskav boste našli v tem prispevku:  https://www.britishcouncil.org/voices-magazine/does-being-bilingual-make-you-smarter

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja